Zagreb 3D WA

U subotu 8. lipnja 2019. godine, natjecatelji Streličarskog kluba „Zadar“ u sastavu Josip Šare i Darko Polić Barba nastupili su na streličarskom 3D turniru „IN MEMORIAM ZLATKO GLAVANOVIĆ-GLAVIR“ koje se održalo u Gradu mladih u Zagrebu. U organizaciji SK „Dubrava” i Hrvatskog streličarskog saveza, natjecanje je bilo u apsolutnoj kategoriji u muškoj i ženskoj konkurenciji te se također bodovalo za 3D Hrvatski kup.


3D streličarstvo streličarstvo je kod nas novija natjecateljska disciplina, dok je u svijetu mnogo popularnija i masovnija. Na turnirima 3D discipline, za razliku od meta i papirnatih metnih lica s krugovima, gađa se na plastične figure raznih životinja u prirodnoj veličini. Figure životinja se postavljaju u prirodnom ambijentu u kojem inače žive, u pozama kakvim ih možemo vidjeti u prirodi i tako kako bi ih mogao vidjeti lovac. Streličari koji imaju lovačkog duha, mogu osjetiti adrenalin dok nišane i pucaju na metu u prirodi, na šumskim uzbrdicama i nizbrdicama, i to gađanjem na figure čime se podržava pokret za zaštitu životinja, jer naši su klubovi i streličarski savez sportske organizacije.

Na 3D turnirima ispucavaju se po dvije strijele na 24 mete (plastične životinje) postavljene na raznim poznatim i nepoznatim udaljenostima. Stilovi u kojima se može nastupati su: dugi luk, instinktivni luk, složeni luk, goli luk i lovački luk. Dobne kategorije su djeca do 12 i 14 godina, kadeti i kadetkinje, juniori i juniorke, seniori i seniorke te veterani i veteranke, kao i kod metnog (target) i poljskog (field) streličarstva. U 3D disciplini održavaju se kontinentalna prvenstva, a treba napomenuti da je Prvo Europsko prvenstvo u ovoj disciplini održano upravo u Hrvatskoj, u Poreču 1997. godine.


Teren i natjecateljska staza bili su smješteni u Gradu mladih, popularno zvanom „Pionircu“, u zagrebačkoj Dubravi. Arhitektonska infrastruktura, pokošene livade, šumski prohodni putevi te visoka stabla predstavljala su izazov za streličare SK „Zadar“ budući da ovo i jest bio „pionirski“ nastup Kluba u 3D disciplini nakon dugo vremena.


Na turniru je nastupilo oko 60 streličara iz Hrvatske i Slovenije. U apsolutnoj kategoriji dugog luka ostvareni su sljedeći rezultati: Josip ispucava 314 krugova – samo 3 boda dijeli ga od trećeplasiranog – što ga smješta na 4. mjesto, a bronca izmiče za dlaku. Darko s 264 kruga završava na 8. mjestu prema bodovnom poretku.


Ovo je bio prvi ovosezonski turnir u 3D streličarstvu za naš Klub; svojevrsno zagrijavanje za predstojeće turnire. Ponosni smo što su nas naši članovi predstavljali i u ovom tipu streličarstva. Bravo Barba i Šare!


Ako ti se ova vrsta streličarstva sviđa, slobodno se obrati Klubu, nazovi, piši, posjeti nas :) Pokazat ćemo ti zanimljivosti natjecanja, upoznat ćemo te s pravilima i nadamo se da ćeš nam se pridružiti na jednom od ovakvih turnira!


Facebook
Instagram