O sportu

Streličarstvo je vještina i olimpijski sport.

Pratimo ga duboko u povijest kad su se luk i strijela koristili prvenstveno za lov i kao oružje u bitkama. Tada revolucionaran izum, luk je omogućavao fizičko udaljavanje od mete, čime je streličar bio u velikoj prednosti. Otkrićem vatrenog oružja, steličarstvo se počinje koristiti u svrhu zabave i sporta. Danas je medijski popularno i popraćeno, od fantastičnih junaka popularne kulture do izvanrednih sportaša Olimpijskog Programa koji nam pružaju napete dvoboje Svjetskih streličarskih kupova.

Streličarstvo je baš za sve, bez obzira na dob, razinu tjelesne sposobnosti, sportske interese i preference treniranja. Bilo da si sportaš ili rekreativac uživat ćeš pucati u zatvorenim ili otvorenim uređenim sportskim terenima (metna disciplina/target archery). U prirodi, na šumskim uzbrdicama i nizbrdicama, proradit će adrenalin kad klečeći ispucaš strijelu sa strmine (poljska/field i 3D disciplina). Kakav ćeš luk imati u ruci, biraš sam. U Klubu ćemo te upoznati s različitim vrstama lukova, od tradicionalnog/dugog (longbow), preko golog (barebow) – osnovni oblik kakav se nije mijenjao stoljećima – do standardnog luka (standard), zatim zakrivljenog (recurve) – jedina vrsta luka dopuštena na Olimpijskim igrama – te složenog (compound) kao produkta tehnološkog doba.

Vještina gađanja lukom i strijelom zahtijeva smirenost i koncentraciju. Uči nas razvijanju svijesti o tijelu, jer vrlo brzo shvatimo da samo jasni i čvrsti pokreti vode do „čistog“ šuta. Uči nas o mogućnostima uma s kojima uvijek možemo postići ono „malo više“. Stječemo osjećaj kontrole i prihvaćamo (ne)uspješne pogotke kao prilike za učenje. Kao sportska disciplina, streličarstvo nas podučava konzistentnosti, strpljivosti, opuštenosti i kreativnom razmišljanju. Pa ipak, pokazat ćemo ti da već u samim počecima svog baratanja s lukom i strijelom s relativno malo uložene snage i bez velikog tehničkog znanja možeš imati osjećaj kontrole i postignuća.

Svjetska streličarska organizacija (World Archery)

Hrvatski streličarski savez

HSS – Kalendar Natjecanja

Ianseo.Net


Facebook
Instagram